Seksuele gezondheid
Wat is het en hoe bereik je het?
Volgens de definitie van de WHO is seksuele gezondheid een toestand van lichamelijk, emotioneel, mentaal en sociaal welzijn op seksueel gebied.
Seksuele gezondheid vereist een positieve en respectvolle benadering van seksualiteit en seksuele relaties, zodat iemand plezierige en veilige seksuele ervaringen kan aangaan. Zonder dwang, zonder discriminatie, en zonder geweld.
Belangrijk voor mens en samenleving
Seksualiteit is voor alle mensen een belangrijk thema in het leven. Het kan plezier bezorgen, maar ook ellende zoals angst, verdriet en pijn. Er is een grote variatie binnen de seksualiteit beleving van mensen, en iedereen heeft periodes van lekker in het seksuele vel zitten en tijden dat het minder is.
Ook voor de samenleving is seksualiteit een belangrijk thema. De samenleving geeft aan seksualiteit geboden en verboden en beïnvloedt daarmee het seksuele gedrag en voor een deel ook de seksualiteit beleving van mensen.
Denk aan samenlevingen waar homoseksualiteit niet is toegestaan.
Uit Balans
De seksuele gezondheid kan op veel manieren bij mensen uit balans zijn. Belangrijke oorzaken van problemen bij seksualiteit:
- lichamelijke problemen; suikerziekte, reuma, hoge bloeddruk, etc.
- psychische problemen; ernstige depressie etc.
- sociale problemen; geldzorgen, problemen binnen relatie, verdriet door verlies/overlijden etc.
Melanie van Heijst biedt een steun door...
..handvatten aan te reiken om ondanks alle problemen toch een positieve seksuele gezondheid en seksualiteit beleving te bereiken passend bij de persoon. Een gezonde seksualiteit is als het cement van een stevige muur waarmee je het leven bouwt.
Tijdens het consult wordt er met gesprekken en opdrachten gewerkt aan een manier om een positievere seksualiteit te beleven. Zonodig kan er laboratorium onderzoek worden gedaan en/of eventueel gekozen worden voor therapie i.c.m. medicatie.
Vragen waarmee je terecht kunt
- advies, verwijzing en zo nodig een behandeling bij een ongewenste en ongeplande zwangerschap.
- desgewenst kan er steun geboden worden bij het nemen van een beslissing bij een ongeplande zwangerschap en bij de verwerking van een abortus
- informatie en advisering bij de keuze van een anticonceptie
- hulp bij problemen met het seksueel functioneren, zoals :
- erectie problemen
- verminderde zin in vrijen
- moeite met klaarkomen
- te snel klaar komen
- pijn bij het vrijen
- seksuele problemen binnen de relatie
- enz.
- vragen met betrekking tot seksualiteit bij een ernstige ziekte zoals bijvoorbeeld kanker of een chronische aandoening zoals COPD